Motorhaveri på Holmöfärjan – hör SVT:s reporter på plats Foto: SVT

Motorhaveri på Holmöfärjan – passagerare fick vinschas med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsförmiddagen drabbades Holmöfärjan Capella av ett motorhaveri ute till havs utanför Umeå och låg för en stund och drev. De fyra passagerarna ombord har evakuerats med helikopter.

Larmet inkom till Sjöfartverkets sjö- och flygräddningscentral JRCC vid 10.44. Enligt Sara Jönsson, biträdande flygräddningsledare, fanns inledande uppgifter om rökutveckling men det visade sig handla om ånga.

Klockan 10.58 meddelade färjan att man förlorat maskinen och låg drivandes till havs.

Det är ännu oklart vad som orsakat haveriet. Fyra passagerare befann sig ombord och har vinschats upp från färjan till en helikopter. Enligt JRCC har ingen person kommit till skada men det är grov sjö och blåser ca 20 meter/sekund.

– Två personer ur besättningen stannar ombord åtminstone tills dess att färjan är bogserad tillbaka till land, säger Jönsson.

Under eftermiddagen meddelade Trafikverket att samtliga turer med Holmöleden ställs in tills vidare på grund av hårt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.