Nästa vecka kan Västerbottningar testa sig själva för covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Från och med nästa vecka så kan boende i Västerbottens län testa sig själva för covid-19. Tanken är att succesivt utöka egenprovtagningen i hela regionen.
– Genom att erbjuda egenprovtagning för invånare med milda symptom hoppas vi öka provtagningen för att bromsa smittspridningen, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg i ett pressmeddelande.

Från och med måndag kan Västerbottningar hämta ett gratis provtagningskit hos sjukhusen i länets tre städer och på ett antal hälsocentraler runtom i länet. Det är en fördel om en symtomfri person hämtar kitet och lämnar in provet.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt krävs att man  haft symptom minst ett dygn innan man testar sig. Exempelvis bör man ha snuva, nästäppa, hosta, ont i halsen, nedsatt luktsinne eller smaksinne, illamående eller värk i muskler och leder, skriver regionen.

Går ej att testa barn

Man registrerar själv sitt prov, legitimerar sig med BankID och tar prov på sig själv. I väntan på provsvar ska man stanna hemma för att undvika smittspridning. Provsvaret kommer via ett sms med instruktioner för att logga in och se sitt svar.

– Detta är ett komplement till de prov som tas på hälsocentraler runt om i länet. Vill man inte göra ett självtest, eller inte har ett eget BankID, så finns möjligheten kvar att vid symtom för covid-19 ta prov på hälsocentralen, berättar Therese Thunberg, och tydliggör att det inte går att testa exempelvis barn som saknar elektroniskt BankID, utan då gäller provtagning på hälsocentral.

Har man däremot allvarliga symptom ska man uppsöka sjukvård. Testet kan bara se om du har en pågående infektion, inte om du har antikroppar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet