Nathalie var ombord Vasafärjan som fick vända om på grund av hård sjögång. Foto: Nathalie Sik

Nathalie var ombord på färjan: ”Fick söka skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga vinden gjorde att Vasafärjan var tvungen att vända om. Sjögången blev alldeles för hård.

– Jag fick söka skydd eftersom stolar och bord välte, säger Nathalie Sik till SVT Nyheter.

Det var vid lunchtid som sjögången i Kvarken blev alldeles för hård. Färjan som lämnat Vasa med destination Umeå blev tvungen att vända om efter att en lastbil slitit sig och vält på båten.

Blåsten uppgick i byarna till 28 meter/sekund enligt rederiet och vågorna uppskattas ha varit omkring fem meter höga ute till sjöss när färjan var tvungen att vända om.

– Det var väldigt lugnt i början, jag satt och fikade i restaurangen men efter ungefär två timmar blev det riktigt oväder, säger Nathalie Sik, som befinner sig ombord på färjan, och fortsätter:

– Jag fick söka skydd eftersom stolar och bord välte. Flaskor och glas föll i golvet och kraschade, så det var mycket oljud. Soptunnor flög runt här i korridorerna så jag valde att ta mig till en korridor utan inredning och löst material som kan komma loss, berättar hon.

”Första gången”

Nathalie kommer ursprungligen från Österbotten men bor i Umeå. Eftersom hon gärna reser hem för att hälsa på nära och kära är hon en van passagerare på färjan. Men något liknande har hon inte varit med om.

– Aldrig, aldrig, aldrig. Inte ens i närheten. Det är första gången det varit så här hård storm.

När fartyget anländer till sin ursprungsdestination väntar en övernattning i Vasa innan passagerarna troligen kommer att få åka med morgonfärjan istället.

– Huvudsaken är att man kommer i land med livet i behåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.