Foto: SVT/Daniel Marklund

Nobelpriset till hedersdoktor vid Umeå universitet

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i kemi 2020 går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna för utvecklingen av gensaxen CRISPR-Cas9.

– Jag är överlycklig och känner mig mycket hedrad över att få ta emot ett så prestigefullt pris och ser fram emot att få fira online med kollegor, familj och vänner, säger Emmanuelle Charpentier i ett pressutskick från Umeå universitet.

Forskaren Emmanuelle Charpentier är hedersdoktor vid Umeå universitet och nämns varje år som kandidat till Nobelpriset i kemi och medicin efter upptäckten av CRISPR/Cas9-metoden, den så kallade gensaxen. Hon upptäckte grunderna till gensaxen när hon arbetade vid Umeå universitet för ett tiotal år sedan.

Nu står det klart att hon vinner priset. På Umeå universitet följde man utnämningen med spänning och jubel utbröt när det stod klart att kemipriset 2020 går till Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna.

Nobelpris till Umeå universitet

– Jag sänder en extra tanke till mina tidigare labbmedarbetare som i stor utsträckning bidrog till att förklara CRISPR-Cas9-mekanismen i bakterier och jag tänker också på mina övriga kollegor inom fältet CRISPR-biologi. Det här priset sätter tydligt fingret på vikten och relevansen av grundforskning inom mikrobiologi, säger Charpentier.

”Genomslag över världen”

– Hennes forsknings genomslag har redan betytt väldigt mycket. Ett Nobelpris är ju oerhört värdefullt för universitetet och Umeå som vetenskaplig ort, det blir ju ett genomslag över hela världen med ett sådant här pris, säger Bernt Eric Uhlin, professor vid institutionen för molekylärbiologi som var med och rekryterade Charpentier till Umeå.

– Det här är ju fantastiskt, Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet