Foto: SVT.

Norrtåg: Umeåborna ska kunna ta tåget till Finland

Publicerad

Satsningarna på tågtrafiken i norr fortsätter. I år har regeringen satsat 20 miljoner extra på Norrtåg för att säkerställa att tågtrafiken fortsätter rulla i landets norra delar. Nu vill Norrtåg ta satsningen ett steg längre – och erbjuda tågtrafik även till Finland.

– Vi jobbar hela tiden med att utöka tågtrafiken och vi ser en stor vits med så väl läns- som landsöverskridande trafik, säger Elvy Söderström, Norrtågs ordförande.

Ser många fördelar med utökad tågtrafik

Rälsbytet på sträckan Luleå-Umeå kommer att vara slutfört under hösten 2017 och nästa satsning är tågtrafik till Boden. Men tågbolaget har ytterligare satsningar man vill göra.

– I juni hade vi ett möte där vi sa att vi har en stark vilja att även starta trafik till Haparanda och sedan gränsöverskridande trafik till Finland. Vi vet att det är bra att utöka möjligheterna för människor att pendla med tågtrafik. Det blir lättare för de som vill studera på annan ort, men vill bo kvar på sin hemort. Man förstorar arbetsmarknaden och ökar tillgången på arbetskraft, säger Elvy Söderström och fortsätter:

– I Finland finns en stor massa människor och utökad tågtrafik till Norrbotten skulle ha stor betydelse för människorna och städerna Kalix och Överkalix.

LÄS MER: Regeringen satsar 20 miljoner extra på Norrtåg

”Viljan finns och den är stark”

Än så länge är inget beslut fattat, men förhoppningen är att det ska finnas en utökad tågtrafik till LUleå och Boden 2018. För att utöka trafiken till Haparanda behövs fler tåg, så Elvy Söderström tror att det skulle vara möjligt tidigast 2021. Den gränsöverskridande tågtrafiken vet hon inte när den skulle kunna bli verklighet.

– Viljan finns, och den är stark, men det är mycket som ska klaffa och resurser behövs, så än så länge är inget beslut taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer