Foto: SVT

Northvolt vill köpa svenska metaller och mineraler

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på strategiska metaller drivs på av den gröna omställningen och bland annat produktion av batterier. Och batteritillverkaren Northvolt vill gärna köpa sina råvaror lokalt.

När SVT Nyheter Västerbotten nyligen träffade prospekteringsbolaget Bluelake Minerals vd, Peter Hjorth, i Rönnbäcken var det tydligt att närheten till den framväxande batteriproduktionen i norr förändrat affärmöjligheterna. I Rönnbäcken utanför Tärnaby finns både nickel och kobolt, två komponenter centrala för batteriproduktionen.

– Batterisektorn kommer att behöva bland annat nickel och det kommer behövas industriella konstellationer som man inte sett tidigare. Och kommer inte råvarna från lokalt håll så måste de importeras från andra kontinenter. Det kommer bli nödvändigt att starta lokala gruvor, säger Peter Hjort.

Ömsesidigt intresse

Och intresset mellan gruvföretagen och batteritiverkarna verkar vara ömsesidigt. Under lördagen publicerade Sveriges Radios Konflikt ett program, Batteriboomens baksida – den vilda jakten på kobolt.

I programmet hänvisas bland annat till en intervju som Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt gjorde med tidningen Dagens Industri i höstas, där han sade att det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Att Northvolt hoppas på mer närliggande koboltproduktion.

Sverige särskilt bra ställe

I dagens program uttalade sig även Northvolts miljöchef Emma Nerenheim som menar att just Sverige är en särskilt bra ställe att köpa in metaller och mineraler ifrån.

–Jag litar fullt på att om det öppnas en gruva i Sverige så har den synats av svenska myndigheter, svenska miljödomstolar och då kan man vara väldigt trygg med att kobolten som kommer därifrån har ett bra hållbarhetsavtryck, säger Emma Nerenheim till SR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer