Många kom för att hedra offren, sörja och visa stöd och kärlek till anhöriga som förlorat familjemedlemmar. Foto: SVT

Så var minnesceremonin för offren i flygolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls en minnesceremoni i Umeå för att hedra de som miste livet i förra veckans flygolycka. Medlemmar i Umeå fallskärmsklubb gick upp på scenen för att hedra sina omkomna vänner.

Enligt SVT:s reporter på plats närvarade flera hundra Umeåbor. Minnesceremonin inleddes med tal av Eriksson.

– Jag följde rapporteringen hela dagen med en klump i magen och nåddes ganska snabbt av nyheten att ingen ombord hade överlevt, berättar hon i talet.

Flygkraschen i Umeå

– Det är så att vi alla känner någon som känner någon som kände någon ombord på det där planet.

Hedrades med tyst minut

Sedan hölls en tyst minut för att hedra de nio som omkom i olyckan. Därefter talade landshövdingen Magdalena Andersson:

– För en vecka sedan förändrades världen. Nio, fina och alldeles speciella människor miste sina liv. Vi som är här i dag är det av flera olika skäl. Vi vill hedra de personer som förlorade sina liv, vill visa stöd för anhöriga och vänner, visa omsorg för de kamrater som finns kvar och tacka alla de som gjorde insatser i söndags, säger Andersson.

Medlemmar i Umeå Fallskärmsklubb gick därefter upp för att hedra sina omkomna vänner. Nio ljus tändes på scenen, och en i klubben berättade hur han alltid kommer att älska och sakna de som omkommit.

”Viktigt att vi finns till för varandra”

Efteråt talade Peder Westerberg (L), representant för Umeå kommun.

– Inget kommer tyvärr att bli som förut. Nu kommer det komma en tid att läka och bearbeta det som hänt. Det kommer inte att bli lätt utan det är viktigt att vi finns till för varandra.

Musikern Carolina Miskovsky framförde Lalehs ”Colors” under ceremonin. Bilden är från repetition tidigare på dagen. Foto: SVT

Sedan fortsatte ceremonin med att prästen Lisa L Lunkvist från Svenska kyrkan framförde både dikt och sång till minnet av de drabbade innan den avslutades med att musikern Carolina Miskovsky framförde Lalehs ”Colors”.

Josefina Kangasharju, SVT:s reporter på plats, sammanfattar ceremonin som känslosam.

– Det har varit tungt, men det märks också att Umeåborna samlats i sorgen. Det var gripande och starka tal vi fick höra i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet