Katarina Bergström, trafikplanerare på Umeå kommun, menar att cykelöverfarterna kommer bidra till trafiksäkerheten. Foto: SVT.

Nu införs fler cykelöverfarter i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 planerar Umeå kommun att införa elva nya cykelöverfarter i tätorten. Det är ett steg i ett arbete att göra trafiken tryggare för cyklister i staden.

Efter ett riksdagsbeslut i fjol har Umeå kommun gjort en satsning på cykelöverfarter i staden. Under 2017 byggdes tolv stycken och i år väntas ytterligare elva konstrueras.

– Riksdagsbeslutet har gett oss ytterligare ett verktyg för att öka framkomligheten för cyklisterna, säger Katarina Bergström, trafikplanerare på Umeå kommun.

”Kan skapa otrygga situationer”

Enligt Folkbladet planeras en av överfarterna vid den vältrafikerade korsningen av Östra Kyrkogatan och Kungsgatan, där det i snitt rör sig 5 300 cyklister om dagen.

Folkbladet: är den korsningen särskilt olycksdrabbad?

– Nej. Det finns inget som visar det. Däremot är det en korsning som kan skapa otrygga situationer och konflikter, säger Bergström till Folkbladet.

Arbetet med överfarterna kommer att pågå under hela året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.