• Viktigt meddelande:

    Brand en avfallsanläggning med plast i Asarum, Karlshamns kommun, i Blekinge län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på SR P4 Blekinge. Läs mer

Fyrabarnsmamman Stella Didina är en av EU-migranterna som måste flytta från Backengården. Foto: SVT

Nu måste de lämna Backengården

Publicerad

Idag tvingades de flesta av EU-migranterna att flytta ut från Svenska kyrkans lokaler på Backengården i västra Umeå.

Lokalerna har fungerat som ett tillfälligt boende för ett 15-tal migranter men nu behövs de för ensamkommande flyktingbarn.

EU- migranterna som bott där har nu ingenstans att ta vägen. Fyrabarnsmamman Stella Didina säger till SVT Nyheter Västerbotten att hon tror att hon kommer sova med sina barn i en bil.

Under eftermiddagen har det återigen kommit nya bud: nu verkar det som om åtminstone några personer kommer att få stanna kvar i lokalerna på Backen över natten. Gini Molin, sekreterare i RUNG, finns det äldre med dålig hälsa och barn i gruppen.

– De kan ju inte sova ute, säger hon och berättar hon pratat med en präst från Carlskyrkan om saken.

För tiggarna som bor i husvagn vid Nydala är läget fortfarande oklart. Fyra bajamajor har ställts upp på området, men kommunen har också nöjt sig med att stänga av halva duschfaciliteterna för renovering, enligt Gini Molin. Därmed har tiggarna ännu tillgång till vatten och toa.

Samtidigt skriver P4 Västerbotten att IOGT-NTO i Umeå har beslutat att hyra ut två av sina tre stugor i Tavelsjö till två migrantfamiljer, efter förfrågan från Pingstkyrkan som koordinerar. Familjerna har hittills bott på parkeringen vid Ålidhemskyrkan. Även förra sommaren bodde EU-migranter på anläggningen i Tavelsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet