Nu får partners följa med på BB igen. Regionen kommer istället att snabbtesta alla blivande föräldrar. Foto: Christine Olsson/TT

Nu får partner följa med på BB igen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten öppnar upp för partners på BB igen. Nu ska alla blivande föräldrar göra snabbtester för att utesluta smitta.

– Det är efterlängtat för alla föräldrar, säger Olov Grankvist, verksamhetschef Centrum för obstetrik och gynekologi.

Regionen öppnar upp för partners på BB igen. Beslutet gäller för Umeå, Lycksele och Skellefteå BB. Anledningen är att BB fått tag på nya snabbtester och därmed kan snabbtesta alla blivande föräldrar.

BB-avdelningar i Västerbotten har varit stängda sedan 12 november 2020, på grund av smittorisken. Partners har dock fått vara med på själva förlossningen, om man inte haft något symtom.

Coronaviruset i Västerbotten

Vilka riktlinjer är det som gäller i Västerbotten just nu?

– Från och med idag öppnar vi upp möjligheten för partner att få vara med på BB, om plats finns, säger Grankvist.

Krävs negativt test

– Förutsättningen är att man testat negativt på de antigentester som vi nyligen har infört och att man inte uppvisar några symtom.

Ni har tidigare haft stängt, vad föranledde den här förändringen?

– Nu har vi fått tag på antigentest, det är inte riktigt samma test vi har haft tidigare, som har varit PCR-test, så då får vi svaren på 15 minuter, eftersom vi nu också har gott om de här testerna så kan vi också testa partner, och om de då har testat negativt på förlossning så är de ju också smittfri på BB, säger Grankvist.

Beslutet gäller från och med idag.

– Och jag vet att det här är efterlängtat och det känns bra för oss att kunna erbjuda det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet