Partner förbjuds på BB i länet, men det är inte troligt att samma förbud införs på förlossningen, enligt verksamhetschefen. Foto: Christine Olsson/TT

Därför tillåts partner på förlossningen – men inte BB

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag torsdag återinförs partnerförbud på länets BB-avdelningar. Däremot får partner följa med den födande till förlossningen, så länge hen är symtomfri.

– Det är ett sätt att minska smittspridningen, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten.

I går kom beskedet att partner återigen inte är välkommen på BB-avdelningarna i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Men fortfarande får partner vara med på förlossningen om hen inte har några symtom som kan tyda på covid-19.

Men om partnern ändå får följa med på förlossningen, varför får hen inte vara på BB också?

Coronaviruset i Västerbotten

– Det finns fler och andra människor på BB än på förlossningen, vi måste minimera antalet personer man träffar. Men jag förstår din fråga. Klart att det finns en risk att man smittar på förlossningen också. Men det ska mycket till innan vi förbjuder partner att vara med på förlossningen. Det är så pass viktigt att få vara med, säger Olov Grankvist.

Besöksförbudet på BB togs bort den 14 september men infördes alltså igen 12 november.

– Andra avdelningar har haft besöksförbud hela tiden, men vi kunde ta bort det när smittan gick ner. Men nu tvingas vi ta det här beslutet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet