Foto: Stina Stjernkvist, TT

Nu får Umeå hjälp att sänka sjukfrånvaron 

Publicerad

Umeå är en av åtta kommuner som nu ska få stöd för att stärka arbetsmiljön och sänka sjukfrånvaron. I Umeå är det just äldreomsorgen som får en punktinsats.
– Det är där vi har störst behov och högst sjuktal, säger Camilla Söderlund, kommunikatör vid socialtjänsten i Umeå.

I dag startar arbetet med Sunt arbetsliv, där chefer inom äldreomsorgen i Umeå ska få hjälp av ett resursteam för att förbättra arbetsmiljön och sänka sjukfrånvaron.

Projektet, som pågår under ett halvår, är en samverkan mellan Sveriges kommuner och landsting och arbetstagarparterna, där till en början åtta kommuner och landsting valts ut och beviljats stöd.

”Ingen quick fix”

I Umeå är det just i äldreomsorgen man tar avstamp.

– Det är där vi har störst behov och högst sjuktal, säger Camilla Söderlund, kommunikatör vid socialtjänsten i Umeå. 

Björn Söderbäck, personalstrateg vid äldreomsorgen i Umeå, säger att fokus ska ligga på det främjande arbetet.

– Vi jobbar dagligen med medarbetare som är sjuka, vilket vi kommer fortsätta att göra. Det här arbetet syftar till att skapa förutsättningar för mer hälsosamma arbetsplatser och bättre arbetsmiljö över tid. Det är ingen quick fix, utan fokus är att få till en hållbar förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer