Virologiprofessor Niklas Arnberg sitter i labbet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här varianten kan fly undan immunförsvaret” – hör virologiprofessor Niklas Arnberg om den nya covidvarianten Eris. Foto: Linnea Vennström/SVT

Nya covidvarianten Eris sprids – virologiprofessor Niklas Arnberg uppmanar till vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

En ny variant av covid-19 har kommit till Sverige. Den kallas Eris och enligt experter kommer den inom kort bli den dominerande varianten. Virologiprofessor Niklas Arnberg rekommenderar personer att vaccinera sig – för att ha skydd mot varianten.

– Den senaste varianten kan kringgå immuniteten man fått via vaccin och själva sjukdomen. Många av oss kan drabbas av en rejäl influensalik sjukdom, säger han.

Enligt Niklas Arnberg, som är verksam vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, löper personer som inte har vaccinerat sig och inte heller har varit sjuka i covid-19 förhållandevis stor risk att bli svårt sjuka av den nya varianten Eris.

Coronaviruset i Västerbotten

– För den gruppen rekommenderar jag starkt att man vaccinerar sig, säger Niklas Arnberg.

Uppdaterat vaccin till hösten

Men han menar att det också kan finnas ett värde att ta en påfyllnadsdos även om man vaccinerat sig tidigare eller om man haft covid-19.

– Om man väljer det uppdaterade vaccinet som blir tillgängligt i höst kan man helt slippa eller i alla fall bli mindre sjuk. Det gäller särskilt äldre och sårbara, säger han.

Region Västerbotten uppmanar dock bara riskgrupper att ta påfyllnadsdoser i nuläget. Men råden kan komma att ändras till hösten.

– Om behovet finns senare så kommer vi ut med ny information. Det finns inga indikationer på att denna variant ger värre symtom än andra covid-varianter, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare Region Västerbotten.

I videon svarar Niklas Arnberg på tre frågor om den nya covid-varianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet