Nya regler för avfall är på gång – hör om de nya kraven Foto: TT, Fredrik Sandberg

Matbutiker ska tvingas sortera soporna bättre

Uppdaterad
Publicerad

I dag behöver inte matbutiker sortera sina sopor på samma sätt som hushåll – men nu är nya regler på gång.

I dag kan butikerna slänga det mesta av soporna i brännbart. Färdigförpackad mat slängs i samma container som bröd och frukt. Något som kan locka containerdykare att hoppa ner och plocka ätbar mat ur soporna.

– Det är olyckligt, om man ser till miljön ska man inte göra på det här viset, säger Jon Djerf, rådgivare för materialåtervinning, insamling och transport på Avfall Sverige. 

Hårdare regler är på gång

Han poängterar att svensk avfallshantering är bra men att en bättre sortering ger bättre miljö.

– Att blanda allt är inte bra, särskild när det gäller matavfall som är energikrävande att producera. Därför är det viktig att man sorterar separat så att vi får tillbaka näringsämne till jordbruket och kan producera biogas.

Men nya hårdare regler är på gång även för butiker. 

– Regeringen har lagt förslag för att det från 2021 ska finnas obligatorisk sortering av matavfall och vi jobbar för att det även ska gälla butiker, men 2023 kommer det att komma regler i EU:s nya avfallsdirektiv som även ställer krav på sopsortering för butiker.

Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.