Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet inte om det nya vaccinet ger någon skillnad i effekt.” Hör Region Västerbottens vaccinationssamordnare Ronny Lestander berätta mer i klippet. Foto: SVT

Uppdaterat coronavaccin på väg till Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa vecka ska ett nytt vaccin, som anpassats för omikronvarianten av coronaviruset, att börja användas inom Region Västerbotten.
– Vi kommer succesivt att övergå till det nya vaccinet från dos tre och framåt, säger regionens vaccinationssamordnare Ronny Lestander.

Inom Region Västerbotten planeras övergången till det nya vaccinet att ske under nästa vecka. Det uppdaterade vaccinet har anpassats för att ge ett skydd mot den första mutationen av omikron, och det ursprungliga viruset. Däremot är det inte anpassat efter den fjärde och femte varianten av omikron som just nu dominerar smittspridningen i samhället.  

– Vi vet egentligen inte om den här uppdaterade versionen ger någon skillnad i effekt. Det vi däremot vet är att det nya vaccinet är jämförbart med originalvaccinet, och att båda varianterna ger ett väldigt bra skydd mot allvarlig sjukdom.

Inte godkänt för grundvaccinering

Det är från och med dos tre som förändringen sker, eftersom de nya vaccinet enbart är godkänt för att användas vid påfyllnadsdoser. Vid dos ett och dos två, kommer därför fortfarande originalvaccinen att ges till en början.

– Vaccintillverkarna har sökt om godkännande, men det krävs lite mer studier för att få det godkänt för just grundvaccinering, förklarar Ronny Lestander.

Kommer det att komma ytterligare vaccin som är bättre anpassade efter de varianter av omikron som sprids just nu?

– Vaccintillverkarna jobbar med uppdateringar hela tiden, och riktigt när de lyckas få till en sådan uppdatering vet vi inte. Troligen kommer det till senhösten eller vintern. Vi rekommenderar hur som helst att alla tar sin dos nu när vi har kapacitet för det, eftersom det är nu vi har en ökad smittspridning, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet