Bolidens fd miljöchef Rolf Svedberg vittnar under tisdagen i rätten. Foto: SVT

Nyckelvittne hörs i Bolidenrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den rättsliga processen mellan de 796 arsenikoffren från Chile och gruvbolaget Boliden går in på sin tjugonde dag. Under tisdagen förhördes den tidigare miljöchefen Rolf Svedberg i Skellefteå tingsrätt.

Hela dagen är avsatt för vittnesförhör med Rolf Svedberg, som var Bolidens  miljöchef vid tiden för exporten av 20 000 ton giftigt slam från Rönnskärsverken på 1980-talet.

Öppen kontakt med Sverige

Svedberg är ett nyckelvittne när rätten ska ta ställning till om Bolidens hade något ansvar för att giftiga metaller som bly och arsenik läckte ut i staden Arica, där det mottagande bolaget Promel hade sin anläggning.

Bolidens avfall i Chile

– Exporterades våtverksslammet för att komma undan en strängare lagstiftning i Sverige? frågade Bolidens advokat Robin Oldenstam.

-Nej. Absolut inte. Vi hade en öppen kontakt med myndigheterna i Sverige innan leveransen, svarade f d miljöchefen Rolf Svedberg.

Tårfylld resa till Arica

Svedberg medverkade i den uppmärksammade SVT-dokumentären Blybarnen, där han tårfylld träffade fattiga människor i staden Arica, som fått sin hälsa förstörd av arsenik och bly från Rönnskär.

Svedberg är kallad som vittne av Boliden och under förmiddagen är det bolagets ombud som ställer frågorna. Därefter får Arica Victims ombud möjlighet att förhöra Svedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet