Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera svenska kommuner inventerar ödehus i hopp om att locka nya invånare, men i delar av Västerbotten har förfallet gått så långt att hus behöver rivas. Norsjö är en av de kommuner som länge efterlyst hjälp från regeringen. Foto: SVT

Ödehus kan behöva rivas – Norsjö efterlyser regeringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska kommuner inventerar ödehus i hopp om att locka nya invånare, men i delar av Västerbotten har förfallet gått så långt att hus behöver rivas. Norsjö är en av de kommuner som länge efterlyst hjälp från regeringen.

Det är av flera skäl svårt för små kommuner att göra något åt hus som står och förfaller. År 2015 lämnade Boverket en rapport om ödehusproblematiken och enligt representanter för Norsjö kommun har just ingenting hänt sedan dess. Men nu har finansdepartementet en liten öppning på gång.

– Vi arbetar på ett nytt uppdrag till Boverket vilket innebär att myndigheten ska kunna få möjlighet att göra ytterligare och djupare analyser utifrån några av förslagen i utredningen som gjordes för några år sedan, berättar departementssekreterare Ludvig Lundgren.

Frågan lyfts i riksdagen

Det handlar bland annat om att se över kommunernas förutsättningar att starta och bekosta ett tillsynsärende och förelägga fastighetsägare om åtgärder.

– Jag tror också att det blir aktuellt att vidare undersöka möjligheterna till någon form av stöd för att utjämna de olika förutsättningarna som kommunerna har, säger han.

Frågan kommer nu också att lyftas i riksdagen. Kristdemokraten Gudrun Brunegård skriver om problematiken i en interpellation. Hon undrar vad bostadsminister Per Bolund (Mp) har tänkt göra åt saken.

I klippet berättar Norsjö kommuns bygg- och miljöchef om problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.