– Den här och andra kommande mutationer är orosmoment, vägen framåt är att vaccinera sig när det erbjuds och att fortsätta följa rekommendationerna, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: SVT / TT

Ökar smittspårning på grund av deltamutationen

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av deltamutationen (indiska mutationen) har hittats i Västerbotten. Inget av fallen har, vad man vet än så länge, lett till vidare spridning.

Men smittskyddsläkare Stephan Stenmark menar att det kan komma att bli en spridning av den här mutationen även i Västerbotten.

– Den här och andra kommande mutationer är orosmoment, vägen framåt är att vaccinera sig när det erbjuds och att fortsätta följa rekommendationerna.

Det första fallet hittade man i maj. Personen i fråga hade blivit smittad i ett annat land och smittspårningen visade inte på vidare spridning.

Under torsdagen hittades Västerbottens andra fall. Inte heller denna person hade blivit smittad i Västerbotten, men dock i en annan del av Sverige. Och smittspårningen har inte heller i detta fall någon information om att någon annan insjuknat.

Skruvar på smittspårningen

Med anledning av att hotet från deltamutationen och andra eventuellt kommande varianter har man valt att se över smittspårningen för att ytterligare öka kvaliteten. Bland annat har man valt att flytta gränsen för vem man kontaktar i smittspårningen.

– Förut var gränsen för att undantas vid smittspårning om det gått tre veckor efter första dosen. Nu har vi skruvat på den gränsen och för att inte bli kontaktad av smittspårningen nu så ska det ha gått två veckor efter den andra dosen vaccin. På så sätt fångar vi in mycket fler personer.

Mer smittsam än brittiska

Data tyder på att deltamutationen är mer smittsam och leder till ett högre behov av sjukhusvård än den brittiska varianten. Och enligt Stephan Stenmark är det ytterligare ett skäl till att hålla oss till de rekommendationer som finns och inte tro att pandemin är över.

– Vi har en fin utveckling, det är bra. Vi har hittat de här fallen och vi har inte allmän smittspridning av denna varianten. Men vi måste ha i åtanke att det kan bli spridning av den här varianten i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer