Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Lena Danielsson (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden, om processen. Foto: SVT

Oklart om Lycksele BB kan öppna i år – överklaganden kan försena upphandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Regionens lösning för att öppna Lycksele BB är att ett privat företag ska lösa bemanningen. Anbudstiden för upphandlingen har precis gått ut och planen är att politikerna ska ta beslut i oktober. Men om upphandlingen överklagas kommer det dra ut på tiden.

– Det är den tidsplan som finns sedan tidigare,  säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Lycksele BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning och har varit stängd sedan den 19 december 2022 på grund av personalbrist.

Anbudstiden för upphandlingen gick ut i slutet av augusti. Eftersom det råder sekretess kring upphandlingen vill regionen inte svara på hur många anbud som kommit in.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Det råder full upphandlingssekretess och jag kan inte kommentera något kring upphandlingen, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Två bemanningsföretag annonserar just nu efter barnmorskor till förlossningen i Lycksele, ett av företagen uppger att det är tillträde från 1 december.

För att kraven ska vara uppfyllda ska bemanningsbolaget kunna säkerställa att ha minst 4 förlossningsläkare och 12 barnmorskor, som uppfyller krav på kompetens och erfarenhet för att påbörja inskolning.

”Vill öppna så fort som möjligt”

I upphandlingen framgår att företaget ska bemanna Lycksele BB så snart som möjligt efter att avtalet tecknats.

Beslutet om vilket företag som vinner upphandlingen kan överklagas. Detta kan då försena öppningen av Lycksele BB.

– De kan bli överklaganden. Det får man ha med sig. Vi vill öppna så fort som möjligt, men det beror på när vi kan ta beslut i nämnden och hur underlagen ser ut, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Regionens förhoppning är att hälso- och sjukvårdsnämnden ska kunna ta beslut om avtalet i oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan för 20 år sedan hotades Lycksele BB av nedläggning.I videon får du en sammanfattning av turerna sen dess – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet