Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vården är utsatt för en tuff situation just nu” – hör områdeschefen i Skellefteå svara på Vårdförbundets kritik. Foto: SVT

Områdeschefen om sommaren på Skellefteå lasarett: ”Vi har gjort vad vi kunnat”

Publicerad

Sommaren på Skellefteå lasarett har varit ansträngd bemanningsmässigt. Vårdpersonalen har gjort över 500 extrapass för att få ihop sommaren. Vårdförbundet anser att det hade gått att undvika.

– Vi började med planeringen inför sommaren i september. Jag bedömer att alla chefer har jobbat så gott de kunnat med verksamhetens och medarbetarnas bästa i fokus, säger Camilla Andersson, områdeschef för närvård i Skellefteå.

Sommaren på Skellefteå lasarett har varit ansträngd bemanningsmässigt. Camilla Andersson anser att den verksamhet som patienterna märker av varit jämförbar med tidigare somrar, men en del medarbetare har behövt jobba ännu mer än tidigare.

– Vården är utsatt för en tuff situation just nu. Många medarbetare har ställt upp fantastiskt bra och hjälpts åt att täcka de pass som behöver täckas, och jag hoppas fördeleningen av passen har blivit hyfsat jämn, säger Camilla Andersson.

För få vårdplatser – tvingas prioritera

Har ni haft problem att hålla öppet den minimumnivå på vårdplatser som ni är ålagda att göra?

– Vi har lyckats hålla den nivå som vi satte i början av sommaren, men den är i underkant i vad vi verkligen behöver. Det är ett hårt arbete och prioriteringar dagligen om vilka patienter som ska finnas på vårdplatsen, säger Andersson.

Det är svårt att locka personal till vården i nuläget.

– Vi ser att vårt inflöde av nya medarbetare inte är tillräckligt stort i förhållande till pensionsavgångar. Vi har intensiva dialoger med universitetet om hur vi kan få fler utbildningsplatser. Sen måste vi se till att vi får en god arbetsmiljö, säger Camilla Andersson.

Hör henne berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer