Foto: SVT Grafik

Öppet hus för att diskutera Norrbotniabanan

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget på den första sträckan av Norrbotniabanan, den mellan Umeå Godsbangård och Dåva Företagspark, är nu ute på samråd. Under tisdagen bjöd Trafikverket in allmänhet och markägare i Anumark och Ersmark till öppet hus och samrådsmöte på Ersboda Folkets Hus. Det för att informera och ge möjlighet för de berörda parterna att tycka till om den planerade järnvägens första sträcka som är 12 kilometer lång.

– Vi har tittat på olika möjliga och lämpliga sträckningar och målet har varit att anpassa så mycket som möjligt för en sådan liten inverkan som möjligt för omgivningen. Detta är det förslag som gör minst intrång på miljön och som är det billigaste av de studerade linjerna, säger Marie Eriksson, projektledare på Trafikverket.

Norrbottniabanan

Börjar byggas 2018

Tanken är att ett slutgiltigt förslag på den första sträckan ska presenteras i maj eller juni nästa år och det planeras vara färdig att fastställas under hösten 2017.

Regeringen har meddelat att den första deletappen mellan Umeå och Dåva ska börja byggas under 2018. Länsstyrelsen har nu begärt sex miljoner kronor extra av regeringen för förberedelserna av bygget av Norrbotniabanan, som innebär att man måste sätta in extra personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbottniabanan

Mer i ämnet