Foto: TT

Ordföranden för Moderaterna i Umeå: ”Professorns bild är missvisande”

Uppdaterad
Publicerad

Edward Riedl, ordförande för Umeåmoderaterna är upprörd över den kritik som väckts mot partiets valfilm.

– Det här är offentlig statistik. Det går liksom inte att förfula siffrorna. Jag skulle vilja veta vad i de offentliga siffrorna som är fel. Som jag ser det har professor Alalehto lagt ihop alla siffror och det tycker jag är ohederligt. Hans bild är missvisande.

Varför för ni fram bara vissa brottskategorier och inte att till exempel våldsbrotten har legat still under lång tid i Umeå och är dessutom betydligt lägre än riksgenomsnittet?

– Ja, dom har inte bara legat still utan man har i Umeå som på många andra ställen i landet lyckats få ner just våldsbrotten och det handlar om misshandel utanför krogmiljöer, säger Edward Riedl.

”Tar ökningen på allvar”

Men om ni nu försöker att ge en helhetsbild utav utveckingen i Umeå hur pass rimlig är den då när ni inte berättar om där anmälningarna om brott har minskat?

– Fast nu tycker jag ju att ni har fel igen från SVT därför att vi har ju pratat om dom här frågorna, jag vet inget parti i Umeå som så noggrant pratar om den brottsutveckling som vi ser i Umeå som vi moderater gör. Vi tar den ökade brottsligheten inom en mängd olika områden på allra största allvar.  Vi möter också med bra politiska förslag. Fler poliser, mer förebyggande arbete, hårdare straff för dom som begår sexual- och våldsbrott. Vi har ett helt register, menar Edward Riedl

Men hur ser du på kritiken mot er för att ni målar ut Umeå som en problemstad?

– Jag förstår att man kan tycka att situationen är mycket värre i Malmö, Göteborg och Stockholm, men poängen är att vi nu ser en mycket kraftig ökning av brott som drabbar umeåbor. Att det är ännu värre i storstadsområdena är inte ett skäl att inte bry sig om siffrorna. Otryggheten växer bland många i Umeå och det är vårt uppdrag som politiskt parti att lyfta detta, säger Edward Riedl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.