Moderaterna valfilm får nu stark kritik av bland annat kriminologen Tage Alalehto. Foto: SVT

Moderaterna utmålar Umeå som problemstad: ”Skrämmer upp folk”

Uppdaterad
Publicerad

I Moderaternas valfilm om Umeå beskrivs staden med orden: ”Våldsbrott, utpressning, bilbränder, bilstölder och knarkhandel”. Valfilmen får nu stark kritik av bland annat kriminologen Tage Alalehto.

– Den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder, säger han.

Årets valkampanj har dragit igång och Moderaterna i Umeå har släppt en valfilm om Umeå. I filmen beskriver det moderata kommunalrådet Anders Ågren Umeå så här:

”Våldsbrott, utpressning, bilbränder, bilstölder och knarkhandel. Ungdomar som rekryteras av äldre brottslingar till kriminalitet. Ökad risk för religiös radikalisering. Detta sker i vårt Umeå utvecklingen har gått snabbt ”

Val 2018 Västerbotten

Videon kan ses på Umeåmoderaternas Facebooksida och kommentarerna under klippet är övervägande kritiska och bitvis raljerande.

”Hehe – lite Galenskaparna-vibb ändå. Bra sketch”, skriver en person.

”Borde ni inte sparat den här till 1:a april”, undrar en annan.

Flera undrar om det verkligen finns grund för de påståenden som görs i videon.

Kriminologen: ”Umeå en trygg stad”

Sociologen och kriminologen Tage Alalehto på Umeå universitet är kritisk till filmen.

– Den är i stort sett felaktig och den skrämmer upp folk på helt osakliga grunder. Det finns ingen anledning att måla upp Umeå som en otrygg stad, för det är i själva verket en trygg stad. Om man tittar på officiell myndighetsstatistiken finns det ingen grund för detta, säger Tage Alalehto.

Brottslighet under genomsnittet

Enligt den statistik som finns tillgänglig syns heller ingen snabb utveckling av brottsligheten i Umeå. När det gäller till exempel våldsbrott, utpressning, bilbränder och bilstölder ligger Umeå lägre eller betydligt lägre än riksgenomsnittet.

Men när det gäller narkotikabrott syns en ökning de senaste åren.

– Ja, det finns en betydlig ökning men jag tror att det helt och hållet beror på att polisen i Umeå lagt större spaningsresurser på knarkbrott än riket i övrigt och det påverkar statistiken, säger Tage Alalehto.

Efter den första filmen publicerade Moderaterna ytterligare en film – där man beskriver Umeå som en stad hårt drabbad av våldtäkter.

M: Det är så verkligheten ser ut i Umeå

SVT Nyheter har sökt Anders Ågren (M) för en kommentar men han har inte återkommit som utlovat. På Moderaternas Facebooksida bemöter dock Ågren kritiken:

”Det är hur verkligheten ser ut i Umeå. Rimligt att partierna berättar hur vi ska hantera det hela”, skriver han.

SVT Nyheter har även sökt Moderaternas pressjour och partisekreteraren Gunnar Strömmer som, via sin presskontakt, hänvisar till Moderaterna i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet