Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Ersson, kund och marknadschef Skebo, tycker att det känns som rätt tillfälle att bygga utanför centrum nu. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Över 100 lägenheter ska byggas – Skebo storsatsar på lägenheter utanför centrum

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 30 år satsar det kommunala bostadsbolaget i Skellefteå på att bygga nya lägenheter utanför centrum.

Över 100 lägenheter ska nu byggas i Byske, Bureå, Boliden och Burträsk.

– Det känns som att marknaden är redo nu, säger Anna Ersson, kund & marknadschef Skebo.

Det är stor bostadsbrist i Skellefteå. Det är anledningen till att det kommunala bostadsbolaget Skebo nu för första gången sedan mitten av 90-talet, satsar på att bygga nya lägenheter utanför centrum.

Det är i Byske, Bureå, Boliden och Burträsk de totalt över 100 nya lägenheterna ska byggas, områden som det tidigare inte funnits så stort intresse för.

– Det är en väldigt stor investering som är förenad med risker också, säger Ersson.

Många intresserade

Om bygglovet beviljas beräknas lägenheterna vara inflyttningsklara under hösten 2023. Skebo håller redan på att bygga nya lägenheter i Kåge och de lägenheterna är inflyttningsklara i början av nästa år.

– Tidigare när vi hade en ledig lägenhet så var det kanske bara ett fåtal som var intresserade, men nu är det ett tjugotal, säger Anna Ersson, kund & marknadschef Skebo.

Tidigare har detaljplanen för ett nytt bostadsområde söder om Parkbron också fått godkänna. Där kommer det byggas cirka 100 nya hyreslägenheter, men det är inte Skebo som kommer att bygga där.

Finns chans att få nyproduktion

Trots den svåra bostadsmarknaden i Skellefteå så finns det hopp att kunna få en nyproduktion även om man inte har flera år av köpoäng.  

– Det är jättesvårt att säga hur mycket köpoäng man behöver ha. Men tidigare nyproduktioner har hyrts ut till de som har flera år av köpoäng, men även till de som haft tur och bara stått i några dagar i kö, säger Anna Ersson, kund & marknadschef Skebo.

Hör mer om bostadssatsningarna i videon 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.