Foto: TT

Över 13 600 älgar ska fällas i höst

Publicerad

13 616 älgar ska fällas vid årets älgjakt i Västerbotten. Det står klart sedan Länstyrelsen beslutat om årets tilldelning.

De senaste åren har älgstammen i länet minskat och med årets tilldelning hoppas nu Länsstyrelsen att stammen ska fortsätta minska så att man kommer ner till de satta målen för stammens storlek.

Fortsatt minskning

De senaste inventeringarna och beräkningarna pekar på att det finns cirka 33 200 älgar inför höstens jakt, vilket kan jämföras med över 40 000 älgar som fanns under en stor del av 2010-talet.

– Om höstens avskjutning uppnås kommer målet för älgstammens storlek i länet nås under vintern, säger Erik Lindberg, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Avskjutningsmålet nått

Anledningen till att myndigheten vill minsta stammen är bland annat att minska trafiolyckor ich få en bättre balans mellan betestillgång och antal älgar. Även att skadorna i skogen ska hamna på acceptabla nivåer.

– Länets jägare gjorde under förra året en jättebra insats och nådde det satta avskjutningsmålet. Om samma goda resultat uppnås även denna höst bör vi kunna se en efterlängtad effekt på omfattningen av skogsskador och antalet viltolyckor, säger Erik Lindberg.

Årets älgjakt startar 1 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.