Eva Arvidsson från Stäng inte Asta lämnar över namnlistan till regionpolitikerna Nicklas Sandström (M), Liselotte Olsson (V) och Peter Olofsson (S). Hör deras åsikter om mottagningen i klippet. Foto: Anna Bergman/SVT

Drygt 3 200 har skrivit på för att återställa Astamottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade initiativet Stäng inte Asta in en namninsamling till Region Västerbottens styrande politiker. Över 3 200 personer har skrivit under för att förmå regionen att återupprätta mottagningen för sexuellt våldutsatta.

I oktober 2020 genomförde Region Västerbotten en omorganisation som innebar att Astamottagningen, en specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, slogs ihop med en större psykiatrisk mottagning. Omorganisationen väckte oro och stark kritik och fick många att mobilisera sig i medborgarinitiativet Stäng inte Asta.

”Slänger iväg utan behandling”

Idag, tisdag, tog regionstyrelsen upp frågan om att återstarta Asta-mottagningen, efter en motion från moderaten Elmer Eriksson. Stäng inte Asta passade då på att besöka Regionens hus för att överlämna en namninsamling till regionpolitikerna, där över 3 200 personer skrivit på för att få politikerna att återupprätta mottagningen.

– Har man inte förstått att det behövs en specialistmottagning för sexualbrott, då har man inte förstått vidden av det samhällsproblem som sexualbrott utgör. De som har varit utsatta för de allra grövsta sexualbrotten, det är de som fått vård på det gamla Asta. Det är de man nu slänger iväg utan någon behandling alls, säger Eva Arvidsson från initiativet Stäng inte Asta.

Ska byggas ut i länet

Regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) delar inte Eva Arvidssons bild, utan anser att Asta finns kvar och ska byggas ut i hela länet.

Regionfullmäktige kommer fatta beslut om att återstarta Astamottagningen enligt Moderaternas motion senare i september.

”Bedrövligt” – hör initiativtagarens och regionpolitikers syn på omorganiseringen av Asta i klippet ovan.

Fakta om Asta-mottagningen

Asta-mottagningen i Umeå startades 1996 och har erbjudit vård för patienter som utsatts för sexuellt våld samt hedersrelaterat våld och förtryck. 

Arbetet har varit tvärprofessionellt och patienterna erbjöds stöd från psykolog, kurator, fysioterapeut, läkare och sjuksköterska.  

Asta-mottagningen har lyfts som ett positivt exempel i nationella jämförelser och är en av få mottagningar i sitt slag i Sverige.  

Under 2020 genomförde Sveriges kommuner och regioner (SKR) en kartläggning av vården för sexuellt våldsutsatta och Asta-mottagningen lyftes som ett positivt exempel på välfungerande vård. Kartläggningen visade att 80 procent av patienterna som avslutat en behandling hos Asta-mottagningen mådde så pass mycket bättre att de kunde lämna specialistpsykiatrin.

Källa: Sveriges kommuner och regioner (SKR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.