Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risken är att patienten inte är färdigvårdad när den skickas hem” – mer om NUS-läkarnas oro över bristen på vårdplatser i klippet. Foto: SVT

Stängda vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus oroar överläkare: ”Börjar bli farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med stängda vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är ohållbar. Det larmar två överläkare på sjukhuset om.

– Det börjar bli farligt. Vi är nere på en nivå utan marginaler, säger Cecilia Fall, överläkare.

Många vårdplatser på NUS är stängda på grund av personalbrist. Överläkarna Cecilia Fall och Mårten Werner som arbetar på medicincentrum menar att det försämrar kvalitén på den vård som kan ges.

Ohållbart läge

De menar att trots att det inte är en ny situation så börjar läget bli ohållbart.

– Vårdplatstillgången gör att vi hela tiden flyttar om patienter, vilket är en risk när man är sjuk. Dessutom får vi aldrig vårda färdigt en patient, utan måste skriva ut dem för tidigt, säger Cecilia Fall.

Mårten Werner: ”Inte värdig vård”

Läkarna vittnar om att de måste skriva ut de friskaste patienterna varje eftermiddag och kväll för att vårdpersonalen ska kunna ta emot sjukare patienter som kommer in på akuten under natten.

– Det är inte värdig vård tycker jag, och det sliter oerhört på personalen att ta patienternas ångest för att behöva rulla ut på natten, säger Mårten Werner.

Cecilia Fall: ”Det är pinsamt, jag skäms”

Både Cecilia Fall och Mårten Werner tycker att det känns otillfredsställande att jobba som läkare just nu.

– Det känns pinsamt och jag skäms. Jag skulle vilja be om ursäkt till alla patienter som jag flyttar ut, säger Cecilia Fall.

Hon menar att en förändring verkligen behövs, men ställer sig tveksam till att politikerna inser vad det här får för konsekvenser för vården.

Mycket behöver göras

Regionrådet och socialdemokraten Peter Olofsson säger att han har förståelse för personalens frustration.

– Känner man inte att man kan göra det jobb som man önskar, så är det väldigt olyckligt. Det här ska vi absolut försöka komma ur, men det finns inte en enkel lösning på det här, utan här finns många saker samtidigt som behöver göras, säger Peter Olofsson (S).

Se regionpolitikerna Peter Olofsson (S) och Nicklas Sandström (M) i en duell kring hur de ska lösa vårdkrisen i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.