Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Strandgren: ”Tydligt hur otroligt viktigt det är att eleverna är närvarande i skolan” Foto: Hör enhetschefen på utbildningskontoret om betygstappet

Till följd av pandemin – Umeåelever fick sämre skolresultat: ”Otroligt viktigt med närvaro”

Uppdaterad
Publicerad

Studieresultaten i årskurs tre, sex och nio har försämrats i Umeå kommun under pandemin. Det visar en sammanställning av resultaten från nationella proven våren 2022 som Umeå kommun har gjort.

– Det har blivit tydligt hur otroligt viktigt det är att eleverna är närvarande i skolan, säger Fredrik Strandgren, enhetschef på utbildningskontoret i Umeå.

Studieresultaten i grundskolan hos elever i Umeå kommun visar sämre nivå våren 2022 jämfört med tidigare år. Kommunens bedömning är att det är den höga frånvaron som är främsta orsaken. Men trots kunskapstappet ligger Umeå bra till i jämförelse med riket, säger Fredrik Strandgren, enhetschef på utbildningskontoret.

– Ja, vi ser att den stora sjukfrånvaron har påverkat skolresultaten negativt i hela landet, så även hos oss i Umeå kommun. Däremot har det jobb vi lagt ner med intensivundervisning och lovskolor, lett till att kunskapstappet blivit betydligt mindre än det skulle ha varit annars. Om vi jämför oss med riket total så ser vi att vi ligger bra till, men resultaten har försämrats något om vi jämför oss med oss själva för några år sen, fortsätter Strandgren.

Vill se långsiktig satsning

Under pandemin sköt staten till extra resurser till skolorna i landet. Och det är något som skulle behöva fortsätta under flera år framöver, anser Fredrik Strandgren.

– Den nationella satsningen under pandemin har betytt mycket, men den skulle behöva göras satsningar på sikt för att vi ska kunna ta igen den kunskap som har missats under de här åren. Det kommer behövas extrainsatser under lång tid. Vi behöver fler resurser, och vi behöver kunna veta att vi har möjlighet att rekrytera personal på längre sikt och inte bara ett år i taget, säger Fredrik Strandberg, enhetschef på utbildningskontoret i Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.