Genrebild. Döttrarna vill att avdelningen på äldreboendet ska stängas till dess att den gjorts säker för de boende Foto: TT

Pappan dog av svält på boende – kräver att avdelning ska stängas

Uppdaterad
Publicerad

Efter tolv dagar på ett äldreboende i Skellefteå dog deras pappa Martin av svält. Döttrarna har nu anmält händelsen på nytt till Inspektionen för vård och omsorg, IVO – i hopp om att avdelningen ska stängas.

Döttrarna menar att deras pappa utsatts för vanvård och vill ha svar från socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

En tidigare lex Sarah-anmälan har visat på brister vid äldreboendet Höjden. Nu har socialnämnden på sig till den 12 februari att svara IVO.

– Det som kom fram vid lex sarah-anmälan har vi jobbat med för att komma till rätta med. Det måste vi titta vidare på och skicka vårt svar till IVO, säger socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

Polisanmäldes

Tidigare har döttrarna även polisanmält äldreboendet.

– Vi anser att den här avdelningen bör stängas till dess att den gjorts säker för de boende, berättade de för SVT Nyheter i juli.

Händelsen har också anmälts till IVO tidigare.

– Men den här gången har vi vässat argumenten, säger en av döttrarna, till SVT Nyheter.

Kommunen: Anhöriga kan känna sig trygga

Enligt Kenneth Fahlesson (S) kan de som bor på Höjden och deras anhöriga känna sig trygga.

– Det tycker jag att man kan göra. Vår personal där jobbar nu jättebra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.