Genrebild. Trots att provsvaren var avvikande dröjde det över ett år innan sköldkörtelbesvären diagnostiserades och behandlades. Foto: Tomas Oneborg/TT

Patient hade sköldkörtelbesvär – fick vänta över två år på diagnos

Uppdaterad
Publicerad

En person i Västerbotten fick vänta två och ett halvt år på diagnos och behandling för sköldkörtelbesvär – nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för granskning.

Personen sökte hjälp för sköldkörtelbesvär vid en mottagning i länet. Men det dröjde ett år innan prover togs, och trots att provsvaren var avvikande dröjde det ytterligare ett och ett halvt år innan sköldkörtelbesvären diagnostiserades och behandlades.

Region Västerbotten uppger att man utrett fallet och tagit fram åtgärder för förhindra att det händer igen. Utredningen visar att det bland annat var bristande bristande rutiner vid handläggning av provtagning som var orsaken till fördröjningen.

Vårdmissen har enligt Region Västerbotten inneburit lidande för patienten.

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.