Foto: TT

Pensionärerna ställer krav – vill få förtur

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden i Umeå har långt gångna planer på att sälja drygt 1.600 av sina lägenheter. Något som har kritiserats av många Umeåbor. Nu har 5.000 pensionärer sagt sitt i affären – de kräver att dom, om affären går igenom, får förtur till andra lägenheter.

Under måndagen kommer kommunfullmäktige i Umeå att ta ställning till det kommunala bostadsbolag AB Bostadens planerar att sälja ut en tiondel av sitt bestånd till en summa av cirka 1,1 miljarder kronor till det privatägda fastighetsbolaget Heimstaden.

En namninsamling har startats som man hoppas ska leda till en folkomröstning i frågan och demonstrationer har genomförts mot affären. Nu har även PRO, Pensionärernas riksorganisation, sagt sitt inför affären mellan Bostaden och Heimstaden, som de skrivit avtal om allmännyttan med.

Bostadens utförsäljning

LÄS MER: Ilskan mot (S) efter Bostadenbeslutet

Tycker att seniorer och pensionärer ska gå först

Vid ett styrelsemöte i förra veckan formulerade de sina krav. De skriver bland annat att de anser att det ät rimligt att anta att hyrorna för dessa lägenheter kommer att öka i snabbare takt än för motsvarande lägenheter hos Bostaden. Detta för att affärsidén i det privata fastighetsbolaget är att ge aktieägarna avkastning på insatt kapital.

Med detta antagande har PRO Umeå Samorganisation, som representerar 5.000 pensionärer i Umeå kommun, ställt sitt krav. ”Av det skälet anser Pro Umeå att de hyresgäster och då i första hand seniorer/pensionärer som flyttas över till det privata bostadsbolaget bör få förtur till bostad hos sin gamla hyresvärd, d.v.s. Bostaden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet