22-åringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för anstiftan av försök till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Foto: SVT

22-åring misstänks ha planerat skjutningen Öst på stan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan greps ytterligare en man misstänkt för inblandning i skjutningen Öst på stan i Umeå tidigare i år. 22-åringen misstänks vara hjärnan bakom skjutningen och är häktad för anstiftan av försök till mord. Totalt sitter nu sex personer frihetsberövade i utredningen.

– Vår uppfattning är att skjutningen inte är en isolerad händelse utan planerad, säger Petra Hedberg, åklagare.

Mannen i 20-årsåldern häktades i sin frånvaro redan i slutet av juli och greps i förra veckan. I fredags häktades han på sannolika skäl misstänkt för anstiftan av försök till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Med anstiftan av försök till mord menas den person som fått en annan att begå brott. I fredags omhäktades även de andra misstänkta i utredningen. Totalt sitter nu sex personer frihetsberövade.

Skjutning i centrala Umeå

– Vi har en del åtgärder att vidta i utredningen, det kan till exempel finnas behov av ytterligare förhör, säger Petra Hedberg, åklagare, som leder förundersökningen.

Enligt mannens advokat, Peter Dahlqvist, förnekar han brott.

20-åringen som misstänks för mordförsöket har tidigare erkänt att han avlossat skotten.

Inte en isolerad händelse

Enligt Petra Hedberg har man under utredningens gång jobbat upp misstankarna mot den nu häktade 22-åringen, utifrån uppgifter som framkommit i utredningen.

– Vår uppfattning är att skjutningen inte är en isolerad händelse utan planerad. Vi har också en ganska god bild över vilka personer som är centrala i utredningen, och vi följer genomgående de spår som är aktuella, säger Petra Hedberg.

De var den 17 april som polis larmades till en misstänkt skottlossning Öst på stan i centrala Umeå. En person fördes till sjukhus med kritiska skador. Senare häktades en 20-årig man misstänkt för mordförsök.

Åtal ska nu vara väckt senast den 8 september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutning i centrala Umeå den 17 april – få en sammanfattning på en minut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet