Foto: TT

Personal sjuka på fertilitetscentrum – tvingas stänga tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Andnöd, huvudvärk och trötthet. Personalen på Fertilitetscentrum har fått hälsoproblem på grund av ombyggnationerna på Norrlands universitetssjukhus. Nu tvingas kliniken stänga tidigare för sommaren.
– De flesta patienter har varit förstående, säger Kristina Löfdahl, på Livio fertilitetscentrum. 

SVT har tidigare rapporterat om hälsoproblemen i samband med ombyggnationer på Norrlands universitetssjukhus. Vid Livio Fertlitetscentrum har nu skyddsombudet larmat om att majoriteten av personalen har stora besvär till följd av byggdamm och oljud i samband med ombyggnationerna. 

Verksamhetschef Kristina Löfdahl bekräftar att problemen är akuta. 

– Andelen artiklar i luften är sex gånger högre än tidigare. Många har besvär som eskalerat, bland annat andnöd, stickningar i huden, huvudvärk och trötthet, säger Löfdahl och tillägger att de medarbetare som haft semester en vecka och varit borta från dammet nu är helt besvärsfria.

Kristina Löfdahl, verksamhetschef för Livio fertilitetscentrum i Umeå, säger att hon helst hade sett att personalen skulle få flytta till nya lokaler.

Finns inga friska lokaler

Livio fertilitetscentrum är en privat klinik som hyr lokaler av Region Västerbotten. Där utförs bland annat provrörsbefruktningar. Normalt skulle man ha stängt kliniken över sommaren från vecka 28, men nu måste man stänga redan den här veckan. 

– Min önskan har ju varit att vi skulle få evakuera hela verksamheten till nya lokaler, men Region Västerbotten hänvisar till att det inte finns några friska lokaler att låna, säger Kristina Löfdahl.

Vad innebär det här för patienterna? 

– Vi har kunnat boka om många patienter till helgen eller måndag. Tre patienter har avbokats och flyttats till augusti.

Får vänta på behandling

Patienterna som skulle ha fått befruktade ägg återförda i juli får nu istället vänta till augusti. 

– De flesta patienter har varit förstående, de har ju varit här och sett hur vi har det, säger Kristina Löfdahl.

Hans Johansson, fastighetsområdeschef på Norrlands universitetssjukhus, säger att det inför renoveringen gjordes en riskbedömning där Livio medverkade.

– De var ju med då och bedömde att de kunde sitta kvar i sina lokaler.

Hur ser du på att personal blivit sjuka?

– Det är deras bedömning om deras arbetsmiljö, det vill jag inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer