Foto: Privat/SVT

Pia från länet köptes ut – starka reaktioner efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig i samband med SVT:s granskning av kommunernas miljonutköp för skattepengar. Här kan du ta del av Pia Höglunds berättelse och flera andra, anonyma vittnesuppgifter.

Under veckan inledde SVT den riksomfattande granskningen av kommunernas och regionernas hantering kring utköpt personal. På ett och ett halvt år har minst 826 miljoner av skattebetalarnas pengar gått till att köpa ut personal inom kommuner och regioner.

En i veckan

Bara i Skellefteå har man senaste fem åren i snitt betalat en anställd i veckan för att sluta jobba.

Miljonutköp för skattepengar

Efter granskningen har flera personer hört av sig med berättelser från arbetslivet. Här är några utdrag från mejl. 

”Där finns många personer med överkänslighet mot kemikalier som blivit utköpta på grund av att arbetsgivaren inte har kunnat tillhandahålla en frisk arbetsmiljö”.

”Jag blev erbjuden avgångsvederlag om jag sa upp mig. Detta efter ett långt sjukdomstillstånd där jag nekats ersättning från Försäkringskassan under 1,5 år”.

”Jag har inte blivit utköpt men jag har sett på mycket nära håll hur det har kunnat gå till i Umeå kommun. Ibland kan det absolut vara befogat att köpa ut någon, men det kan även finnas inslag av intriger, skvaller och mobbning för att själv vinna fördelar och ’komma sig upp’”.

”Tack för att ni granskar detta. Man köper ut folk för att slippa ta sitt personalansvar och för att mörka dåligt ledarskap. Facket sviker. När jag efter ett år fick ut min personalakt fanns inga anteckningar från de HR-möten vi haft”.

”Det är fruktansvärt”

Undersköterskan Pia Höglund från Skellefteå köptes ut av kommunen efter en tids sjukdom.

– Jag var sjukskriven till och från under en tid, jag vabbade och var föräldraledig. Arbetsgivaren tyckte att det var besvärligt, berättar hon.

Vad tänker du om att många andra köps ut mot sin vilja?

– Det är fruktansvärt, säger Pia Höglund.

Utköp alternativ till uppsägning

Skellefteå kommuns personalchef, Joakim Lundin, skriver i ett mejl till SVT att huvudsyftet med rehabiliteringsprocessen alltid är att få tillbaka medarbetaren i ordinarie arbete.

– Om det inte går försöker vi tillsammans hitta ett annat jobb utifrån kompetens. Går inte det erbjuder vi som sista alternativ en överenskommelse om avslut. Enligt arbetsrätten kan personen i det här läget sägas upp av personliga skäl, men här har Skellefteå kommun valt att även erbjuda en överenskommelse som alternativ, skriver han.

I klippet berättar Pia Höglund från Skellefteå om när hon tvingades ta emot ett avgångsvederlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet