Johan Söderling (S), kommunalråd i Vännäs. Foto: SVT

Vännäs kommun planerade särskilt boende för flera miljoner kronor – blir inte av

Publicerad
Vännäs kommun hade planer på att bygga ett nytt särskilt boende, ett projekt som skulle kosta 94 miljoner kronor. Men nu vill kommunen stoppa projektet.

2016 beslutade Vännäs kommun att bygga ett särskilt boende för 94 miljoner kronor. Nyligen tog kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen beslutet att förslå att avbryta planerna, något VK var först med att rapportera.

– Vi gjorde en ny utredning under våren för att se om behovet fortfarande fanns eller om det fanns andra metoder som var bättre att fokusera på, säger Johan Söderling (S), kommunalråd i Vännäs.

Satsar mer på rehabilitering i hemmet

Söderling menar att den nya utredningen visade att en bättre lösning skulle vara att inrikta sig mer på rehabiliterande insater för äldre i hemmet. Därmed skulle inte heller samma behov för särskilda boendeplatser finnas.

– Om vi får ett underlag som pekar på att det inte finns en nödvändighet måste vi våga ta ett nytt beslut. Sen är det en lösning som dels passar kommunens ekonomiska förutsättningar bättre men även den enskildes mående, säger Söderling.

Har kostat kommunen 15 miljoner

Hittills beräknas arbetet med att ta fram ett underlag för projektet ha kostat kommunen omkring 15 miljoner kronor. Men att det ska vara pengar i sjön håller kommunalrådet inte med om.

– Vi tänker såhär: alla handlingar är framtagna så vi ska se över vilket värde de här handlingarna har innan vi kan sätta spaden i marken. Sen kan ju de bli om 15-20 år så vi ska se över hur vi ska hanterade handlingarna.

Men det är ju ganska långt bort i tiden, kommer det här underlaget fortfarande vara aktuellt då?

– Vi får fortsätta titta på vilket värde som finns i de här handlingarna och sedan ska både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säga sitt innan projektet är helt avstyrt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer