Foto: SVT.

”Pizzakartongen” rör upp känslor

Publicerad

En planerad stor byggnad i anslutning till konstnärligt campus i Umeå har fått Statens fastighetsverk att ilskna till. Den stora byggnad som Balticgruppen vill bygga skymmer bland annat länsresidenset.

När detaljplanen för området mellan konstnärligt campus antogs 2008 presenterades skisser som visade flera byggnader med mellanrum. När Balticgruppen nu sökt bygglov har detta istället blivit till en stor byggnad.

Läs också: Byggplanerna på Konstnärligt campus ifrågasätts

– Vi gnydde lite 2008, men sa ändå ja till detaljplanen eftersom bebyggelsen skulle delas upp i fyra eller fem volymer. När bygglovet söktes så hade byggrätten sammanförts i en byggnad. Det innebär att både parken och residenset skyms. Det här är kulturhistoriska miljöer som är viktiga att värna om, menar Anders Bodin vid Statens Fastighetsverk.

Skiss på Balticgruppens nya byggnad

Fastighetsverket menar att de nya byggplanerna strider mot de ramar som satts upp i detaljplanen. Umeås stadsarkitekt Tomas Strömberg bekräftar att man upptäckt avvikelser från detaljplanen i Balticgruppens bygglovsansökan. Idag kommer representanter för fastighetsverket att träffa Umeå kommun för att diskutera frågan.

Bygget har i folkmun börjat kallas för pizzakartongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bygget av "Pizzakartongen"

Mer i ämnet