Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengar från investeringar går till organiserad kriminalitet” – hör Frida Kröger Nygren från polisregion Nord om varför satsningen behövs. Foto: Mira Myllyniemi

Polisen kraftsamlar mot ekobrott – satsar 50 miljoner i norr

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår stora investeringar i norra Sverige. Samtidigt råder det brist på arbetskraft och kriminella nätverk ser det här som en möjlighet – redan nu går en del av pengarna till den organiserade kriminaliteten. Nu får polisregion Nord 50 miljoner kronor för att stoppa flödet.

Över tusen miljarder kronor kommer att investeras i norra Sverige fram till 2040. Bland annat har det redan etablerats en stor batterifabrik i Skellefteå och ett fossilfritt stålverk utanför Boden är på gång.

Enligt polisen utnyttjar kriminella nätverk den enorma tillväxten som en inkomstkälla. Nu ska ekobrotten i samband med industriboomen i norr stoppas.

Industriboomen i norr

– Det handlar om en treårig satsning på 23 miljoner från Polisen och 27 miljoner från Europeiska socialfonden, så totalt 50 miljoner, säger Frida Kröger Nygren, chef för underrättelseenheten i polisregion Nord.

400 anställda utbildas

Pengarna går främst till kompetensutveckling inom polisregionen och andra myndigheter – runt 400 personer ska utbildas i arbetet mot ekonomisk brottslighet.

– Det finns ett väldigt stort behov. Vi vet att det är väldigt stora investeringar i Norrbotten och Västerbotten. Och vi vet att en viss procent går till den organiserade kriminaliteten, säger Frida Kröger Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet