Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, bekräftar att det kommer göras en internutredning. Foto: SVT

Polisen utreds efter bröstuttalandet

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot Björklövenspelaren som misstänktes för sexuella ofredanden lades ner efter två dagar. Nu har en internanmälan lämnats in för att bedöma om tjänstefel har begåtts.

Det var i helgen, natten mot söndag, som en spelare i Björklöven omhändertogs av polisen efter att ha varit kraftigt berusad efter en lagfest i Östersund. I samband med att spelaren hämtades av polis anmäldes han för misshandel och sexuella ofredanden.

Men efter två dagar lades utredningen ner av jourhavande förundersökningsledaren Mikael Lundberg där han sa till SVT att kvinnan som anmälde spelaren hade stora bröst och att det var svårt att inte snudda vid dem.

Fylleskandalen

Får skarp kritik

Uttalandet fick skarp kritik och en internanmälan har nu skickats in för att bedöma om Mikael Lundberg begått ett tjänstefel.

– Vi kommer göra en internanmälan sen är det upp till den enheten att hantera den. Sen kommer den att underställas till en åklagare som gör en bedömning, säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland och tillägger:

– Det kan ju vara viktigt att man reder ut att inte det här uttalandet har varit en del av bedömningen för att lägga ner ärendet.

Viktigt att få fram anledningen

Han menar att det är viktigt att man får fram anledningen till varför ärendet lades ner.

– De berörda parterna och framför allt Mikael Lundberg kommer få förklara hur han har tänkt och på vilka grunder han har fattat beslutet. Det är ju viktigt, för mitt i det här så finns ju ett brottsoffer också, säger han.

Stephen Jerand berättar att varken han eller hans kanslichef kände till Mikael Lundbergs uttalanden.

– Vi gjorde inte det förrän det kom ut i tidningarna.

Kommer Mikael Lundberg få sitta kvar?

– Det är en sak som särskilda utredningar bedömer. Det är någonting jag måste diskutera med min kanslichef också. Det är saker man tittar på. När en anmälan om tjänstefel kommer in så görs det alltid en bedömning om personen tillfälligt ska omplaceras eller sitta kvar tills man har rett ut vad som har hänt. Det beror helt på hur förundersökningsledaren bedömer ärendet, säger Jerand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fylleskandalen

Mer i ämnet