Martin Johansson vädjar till allmänheten att inte ge sig ut i trafiken om det inte är absolut nödvändigt. Foto: SVT

Polisens vädjan: ”Ge er inte ut om ni inte måste”

Uppdaterad
Publicerad

Halkan har ställt till med många olyckor under morgonen. Polisen vädjar nu till allmänheten att tänka en extra gång innan man sätter sig i bilen.

Flera olyckor har inträffat under morgonen, nu vill polisen uppmana allmänheten till försiktighet.

– Ta det lugnt på vägarna idag, ger inte ut på vägarna om ni inte måste, det är jättehalkigt idag. Sandbilarna går i skytteltrafik, säger Martin Johansson polis på olycksplatsen.

Ishalkan

Man ska även tänka på att väglaget kan förändras under resans gång.

– Om du kör ett par kilometer kan väglaget lätt förändras, detta är bra att ha i åtanke. Man får räkna med att resan kommer ta dubbel så lång tid idag. Provbromsa innan du kör i väg. Men jag tycker att man ska tänka om det är värt att använda bilen idag, kör inte bil om du absolut måste, säger rlc-befäl Börje Öhman.

Detta ska du göra om du ser en bil i diket

  1. Kolla först om du ser polisens avspärrningsband synligt på bilen, om du gör detta behöver du inte stanna, då har polisen redan varit där och kontrollerat platsen.
  2. Ser du inget blå-vitt avspärrningsband ska du se om du på ett säkert sätt stanna. Om du kan göra detta ska du kontrollera att föraren är okej.
  3. Om det inte finns någon förare och inget avspärrningsband ska du ringa in och rapportera olyckan till polisen 114 14. Om det finns skadade på platsen ringer du 112.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishalkan

Mer i ämnet