Öppettiderna kortas ned på primärvårdsjouren i Umeå, som är förlagd till Ålidhems hälsocentral. Foto: SVT

Primärvårdsjouren i Umeå minskar öppettiderna – följd av personalbrist och nya regler för dygnsvila

Publicerad

Primärvårdsjouren i Umeå minskar på sina öppettider, främst under helger. Detta som en följd av brist på personal och nya regler för dygnsvila.

Enligt Region Västerbotten kommer primärvårdsjouren att korta ned sina öppettider i Umeå från den 30 september.

Särskilt helger påverkas, då öppettiderna minskas ner från nuvarande 08.00-21.00 lördag och söndag, till 13.45-21.00.

Måndag till torsdag stänger primärvårdsjouren en timme tidigare. Endast fredagar håller öppet enligt de gamla tiderna, 17.00-21.00.

Brist på personal och nya regler

Bakgrunden är brist på personal och hårdare regler för dygnsvila som börjar gälla 1 oktober. Schemaläggningen går inte ihop och i nuläget ser man ingen annan lösning än att korta öppettiderna.

– Vi behöver två till undersköterskor som jobbar heltid, och det är svårt att få tag i. Vi håller på att rekrytera men det tar tid, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef för primärvårdsområde Öst.

Hur går dialogen med akuten?

– De är bestörta av det här beskedet, det kommer bli högre tryck på akuten men i nuläget måste vi prioritera vår personal.

Den nya öppettiderna kommer att gälla tillsvidare.

Söka vård på rätt ställe

En ökad belastning har också märkts av på primärvårdsjouren från patienter som egentligen borde ha sökt vård på hälsocentral, eller väntat till nästa vardag. Är man osäker, uppmanas man av sjukvården att först söka råd hos sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller webbsidan 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.