Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart att folk varit oroliga och upprörda” – hör vaccinsamordnaren om systemfelet Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Problem med covidbevis i Västerbotten – 1 500 uppgifter skickas om

Uppdaterad
Publicerad

Ett fel i Region Västerbottens datasystem har gjort det omöjligt för flera personer i länet att boka covidbevis hos E-hälsomyndigheten. Nu uppger regionen att felet är åtgärdat. 1 500 rapporter har skickats om till vaccinationsregistret.

Det är främst personer som fått den andra vaccindosen som drabbats och inte kunnat boka covidbevis trots att de varit fullvaccinerade. Problemen uppdagades efter att flera personer hört av sig till Region Västerbotten och klagat.

– Vi gick då in och hittade en liten bugg i systemet och fick köra en uppdatering. Det är ett antal individer vars uppgifter inte gått in till det nationella vaccinationsregistret, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander.

Regionen har i dagarna skickat om 1 500 rapporter till vaccinationsregistret och problemen uppges därmed vara avhjälpta.

Inte första dataproblemet

Det är inte första gången Region Västerbotten drabbats av dataproblem. När Fas 4 startade så kraschade hela systemet. I slutet av juli satte ett åskoväder stopp för registreringen av 14 000 vaccindoser – problem som regionen nu har jobbat ikapp.

– Vi har inte haft mer problem än andra regioner. Det här är datasystem som har utvecklats väldigt snabbt. Vi jobbar hela tiden med att säkra upp systemen så att det ska fungera, säger Ronny Lestander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet