Psoriasissjuka erbjuds inte behandlingsresor – trots nya riktlinjer

Publicerad

Behandlingsresor för psoriasissjuka går inte längre att få av Region Västerbotten. Detta trots att Socialstyrelsens nya riktlinjer rekommenderar att klimatvård ska erbjudas.
– Det är jätteviktigt att klimatvård finns för de som har behovet, säger Svante Granberg, ordförande för Psoriasisförbundets lokalavdelning i Storuman.

Förr kunde psoriasissjuka få klimatvård av Region Västerbotten. Eftersom solen har läkande effekt kan rehabilitering i ett soligt land vara bra medicin. Men nu för tiden erbjuds inte den behandlingen.

Svante Granberg från Storuman är ordförande i Psoriasisförbundets lokalavdelning – och han har själv fått hjälp med klimatvård.

– Jag behöver vara i solen minst tre veckor, i bästa fall fyra. Då hinner man läka och ha ett behagligt liv efter det.

”Borde prioritera en bra vård”

I klimatvård ställs det krav på deltagaren. Bland annat ingår schemalagd solning och obligatorisk utbildning. På plats finns även vårdpersonal.

– Man borde prioritera en bra vård för psoriasissjuka där klimatvård ingår, säger Svante Granberg.

Trots att Socialstyrelsens nya riktlinjer rekommenderar att personer med svår psoriasis bör erbjudas klimatvård har Region Västerbotten valt att inte göra det.

Har satsat på annat

Riktlinjerna är inte tvingande och i Västerbotten har man istället satsat på andra områden.

– Vi har byggt upp en unik livsstilsmottagning för våra psoriasispatienter där vi har möjlighet att följa dem längre tid än klimatvården erbjuder. Fokus är långsiktiga förändringar i livsstilsvanor, säger Åsa Nordlund, t.f. verksamhetschef på hudkliniken i Umeå.

Med hjälp av specialutbildade sjuksköterskor ska man få hjälp med bland annat kost, motion och alkoholvanor. Enligt Åsa Nordlund är det unikt för Sverige.

– I Socialstyrelsens riktlinjer är detta mer prioriterat än klimatvård, så jag skulle vilja säga att det här är bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer