Psykiskt sjuk eller inte? Vad avgör?

Uppdaterad
Publicerad

Två uppmärksammade mord skedde på kort tid i Umeå. På Tomtebo knivdödades en sjuårig pojke av sin pappa och på Teg dödades en 55-årig kvinna.

När så pass allvarliga brott begås får gärningsmannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Västerbottensnytt har tagit reda på vad som avgör om någon ska dömas till vård eller till fängelse.

När ett allvarligt brott begåtts, där gärningsmannen kan dömas till fängelse, begär domstolen att en rättspsykiatrisk undersökning ska göras. Först gör man en liten undersökning, en så kallad paragraf 7.

– Den lilla undersökningen blir inte så djupgående, den pågår under en timme ungefär. Däremot har man mycket materiel, alla sjukhusbesök, socialtjänsthandlingar, förundersökningsprotokoll, så man jobbar med mycket material, säger Gunnar Kullgren, professor i psykiatri.

Om det finns minsta lilla antydan till att den misstänka personen kan vara allvarligt psykiskt sjuk genomförs sedan en stor grundlig undersökning.

– Man tar in personen här på kliniken, rättspsykiatriska vårdavdelningen. Sedan får han/hon vistas här i tre-fyra veckor. De observeras dygnet runt av en grupp personer. En psykolog som gör psykologiska tester, läkare, kurator som kartlägger hela levnadsförloppet. Det är en väldigt grundlig undersökning.

Omöjligt fejka diagnos

I den stora undersökningen är det omöjligt att fejka sig till en diagnos, för att sätt slippa fängelse.

– Hela den procedruen man genomgår under tre-fyra veckor, med kartläggning av hela levnadsförloppet. Det fixar man inte, slår Kullgren fast.

Vad är det som bestämmer att det här är en sjuk person?

– Begreppet som används, det lagliga begreppet, är allvarligt psykisk störning. Med det menar man i princip att man har tappat verklighetskontrollen. Antingen har man en psykossjukdom, man kanske hör röster som säger åt en att göra olika saker, man kanske ser saker som inte finns, eller att man har ett tillstånd där man inte alls kan kontrollera vad man gör.

Hagamannen är ett exempel på en person som många kan tycka borde anses vara psykiskt sjukt. Ändå friskförklarades han och dömdes till fängelse.

– Jag inte säga något om just hagamannen, men vad undersökningen har sagt är att det inte finns någon allvarlig psykisk störning, men det hindrar ju inte att personen kan vara sjuk ändå. Så gott som alla som genomgår en sådan här undersökning får en diagnos, de har en psykiskt störning. De är inte friska, men inte tillräckligt sjuka för att inte kunna klara av ett fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.