Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Iversen/SVT

Räddningstjänsten i Vännäs förberedd för snön – ”Bandvagnar och snöskotrar redo”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna längs Västerbottenskusten gör sig nu redo för de stora snömängderna som väntas under torsdagskvällen. Räddningstjänsten i Vännäs står beredda med både bandvagnar och snöskotrar för att ta sig fram och hjälpa till.

– Även om vi är vana vid snö så kan det bli problem med stora mängder, framförallt i trafiken, säger Roger Westerberg, räddningschef i Vännäs.

Det väntas komma stora mängder snö på kort tid under tordagskvällen. SMHI har utfärdat en orange varning och meddelar att upp mot tre decimeter snö väntas.

Under förmiddagen har Länsstyrelsen tillsammans med Trafikverket och berörda kommuner haft förberedelsemöte inför snöfallet som väntas ställa till det under torsdagskvällen och fredagsmorgonen. Bland annat kommer snöröjningen få förstärkta resurser där orange varning utfärdats.

Redo med bandvagn

Roger Westerberg är räddningschef för Vännäs och Bjurholms kommuner. Han har förvarnat sin personal och de ställer i ordning bandvagnar och ser till att ha snöskotrar i ordning.

– Kommuncheferna har även varit i kontakt med sina verksamheter som berörs av det här ovädret. Det är ju hemtjänsten, mat som ska köras ut med mera, säger han.

Extra vårdpersonal

Vännäs kommun har kallat in extra vårdpersonal. För att täcka upp om det blir så att ordinarie personal har svårt att ta sig till jobbet.

– Vi har tittat hur det ser ut över lag på vårdardelningar. Hemtjänsten kan bli tvugna att prioritera, då ser vi till de som har störst behov av mediciner med mera, vi har även kontinuerlig telefonkontakt med brukare som bor långt från tätorten, säger Ulrica Westerlund, socialchef Vännäs.

Den orangea varningen som SMHI utfärdat gäller från klockan 21 på torsdagskvällen till 07 på fredagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.