Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingsledamöter kommenterar stämningen. På bilden: Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby, är en av författarna till debattartikeln. Foto: Paul Wennerholm/TT

Rans sameby i norra Västerbotten stämmer staten om rätten till jakt och fiske

Uppdaterad
Publicerad

Fyra samebyar, bland annat Rans sameby i Västerbotten, väljer att stämma staten om rätten till jakt och fiske. Under tisdagen lämnas den första stämningsansökan in.

Det handlar om samebyn Ran i Västerbotten och Sirges, Unna Tjerusj och Baste i Norrbotten. De vill tillsammans pröva rätten till fjälljakten inom samebyns renbetesmarker ovan odlingsgränsen.

”Enda möjliga vägen framåt”

Ran är den första samebyn i Västerbotten som väljer att pröva saken.

Rätten till fjälljakten

”Den enda möjliga vägen framåt, för att vi ska få ett erkännande och respekt för våra rättigheter samt själva kunna förfoga över dessa, är att på samma sätt som Girjas gjorde, vända oss till domstol¨, skriver Svenska Samernas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Fyra år sedan Girjasdomen

Det har gått fyra år sedan den omtalade Girjasdomen fastslog att Girjas sameby i Norrbotten – inte staten – ska ha rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Högsta domstolen avgjorde striden som pågick i över tio år.

Jägarförbundet kritiska

I augusti 2023 presenterade Renmarkskommitten en statlig utredning som slog fast att samebyar i framtiden bör bestämma över småviltjakt och fiske i fjällområdena. Även samebyar söderut bör får liknande rättigheter.

Men jägarförbundet har uttryckt kritik mot utredningen.

– Vi är oroliga för att det blir ett oförutsägbart system. Att det blir dyrare och mindre jakt tillgänglig och att det går ut över och jakt- och fiskevård, sa Anders Iacobæus, jägareförbundet fjällråd till SVT förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska samebyarna få rätten att bestämma vem som jagar i fjällen? I videon får du en sammanfattning av renmarksutredningen – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Pixabay

Rans sameby i Västerbotten

Ran sameby är en fjällsameby i Västerbottens län. Samebyn har sina åretruntmarker i Sorsele kommun i trakterna kring Ammarnäs/Tärnaby – med cirka 25 gruppansvariga renskötare.

Samebyn har sina vinterbetesmarker i Sorsele, Lycksele, Vindeln, Umeå och Vännäs kommuner.

Samebyn får ha högst 10 000 djur i vinterhjorden.

Källa: Sametinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet