Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Umeåmäklaren Maggi Bergh tror att räntehöjningen som presenteras under torsdagen kan bli tuff för potentiella husköpare. Foto: SVT/Anders Öhlund

Räntehöjning slår mot dyrare villor i Umeå – mäklaren: ”Kan bli riktigt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjs räntan igen till 3,75 procent. I Umeå slår höjningen framför allt mot de dyrare villorna över fem miljoner kronor.

– Att räntan nu går upp betyder att marginalen krymper ännu mer. Kommer det dessutom fler räntehöjningar i höst kan det bli riktigt tufft, säger Maggi Bergh, mäklare i Umeå.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Det är den högsta nivån på nästan 15 år.

– Idag i Umeå är det ju så att hela nettolönen för den enda parten i en familj går till att betala ränta, el och fjärrvärme. Det kan handla om 25 000 till 30 000 kronor netto. Så var det inte bara för ett år sedan, säger Maggi Bergh, mäklare i Umeå.

Tar längre tid att sälja villor

Marknaden i Umeå är stark jämfört med i andra städer, trots det är många spekulanter som tvekar länge innan de slår till.

– Idag tar det längre tid att sälja villor som kostar över 5 miljoner kronor. Men är villan bra och ligger centralt är det inga problem. Där finns det alltid kunder. Man måste också tänka på att det inte byggs så många nya villor, som dessutom är dyra att bygga. Många väljer därför äldre eller begagnade villor, säger Maggi Bergh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.