Cortez, då 4 år, är ett av de barn som drabbades av arsenikförgiftning i Chile. Här tillsammans med advokat Johan Öberg. Foto: SVT

Nu startar rättsprocessen mot Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes processen mot gruvbolaget Boliden. Företaget anklagas för att ha förgiftat 820 chilenare genom att dumpa avfall där under 80-talet.

Boliden betalade 1985 ett chilenskt bolag för att bli av med avfallet som ursprungligen kom från Rönnskärsverken. Massorna lämnades helt öppet i naturen och tusentals drabbades av förgiftning.

Många chilenare har drabbats av sjukdomar som cancer, värk i leder och skelett. De flesta av dem är barn. 820 av dem har nu gått samman och driver en process mot Boliden.

– Vi menar att Boliden ska betala ersättning för de skador man drabbats av förgiftat avfall som skickats till Chile, säger chilenarnas företrädare, advokaten Johan Öberg.

– Det är många som har drabbats av oerhörda skador. Vi har varit över och träffat några och det är inga roliga syner, fortsätter han.

På Boliden håller man inte med.

 – Vi menar att anklagelserna och påståenderna mot Boliden är grundlösa. Det är inte rimligt att vi ska vara ansvariga för något som har skett utom vår kontroll, säger Bolidens informationschef Marcela Sylvander.

– Men det är bra att frågan prövas rättsligt, fortsätter hon.

Flera rättssystem

När den muntliga förberedelsen hölls i Skellefteå tingsrätt under torsdagen var knäckfrågan om fallet ska prövas enligt chilensk eller svensk lag. Johan Öberg, advokat företräder ett stort antal chilenare.

– Chilensk lag bör tillämpas eftersom det var där skadorna uppstod, Boliden tycker att vi ska pröva det enligt flera parallella rättsystem, vi menar att det är ogörligt, säger Johan Öberg.

Varför vill ni tillämpa chilensk lag?

– Chilensk lag gör det lättare för oss att föra besvisning för vi har flera domar från Högsta domstolen i Chile som entydligt fastställer att man har rätt till ersättning. Samma domar finns inte i Sverige, säger Johan Öberg.

Under den muntliga förberedelsen träffas parterna för att gå igenom målet och se hur det ska drivas vidare.

Vilken tidsram ser du?

– Det är jättesvårt att sia om. Vi förväntar oss att få beslut i frågan om vilken lag vi ska tillämpa ganska snart och sedan så kommer processen att gå vidare. Men det kommer att dröja många år innan det här är avgjort, säger Johan Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet