Foto: SVT

Regeringen avgör Umeåimamens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolen anser att Umeåimamen kan utvisas. Nu är det upp till regeringen att avgöra huruvida han måste lämna landet eller inte.

I förra veckan prövade Migrationsöverdomstolen utvisningsbeslut för flera muslimska ledare i landet anklagade för att vara verksamma i extremistiska miljöer. Bland annat gjorde myndigheten bedömningen att två män i Umeå inte kunde utvisas på grund av hotbilden mot dem i deras hemland.

Nu har även utvisningsbeslutet mot Umeåimamen som togs i förvar av Säpo tidigare i år prövats, något VK var först med att rapportera. Migrationsöverdomstolen finner att mannen utgör en fara för rikets säkerhet och anser att han ska utvisas.

Därmed hamnar nu frågan på regeringens bord som kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om Umeåimamen ska utvisas. Mannens advokat vill inte kommentera beskedet.

– Yttrande har kommit från migrationsöverdomstolen och nu inväntar min klient ett beslut från regeringen. Några ytterligare kommentarer än så har han inte, skriver mannens advokat Jan Jonsson, i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.