Foto: SVT

Umeåimamens framtid oviss

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolen har prövat de utvisningsbeslut som legat mot flera muslimska ledare i landet, bland annat två män från Umeå. Nu tas beslut att åtminstone tre av dessa inte kan utvisas på grund av hot i hemlandet.

Sex personer med kopplingar till muslimska samfund i Sverige greps av Säkerhetspolisen i våras, anklagade för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer. Flera av de fick utvisningsbeslut av Migrationsverket samtidigt som man påpekade att utvisningarna inte gick att genomföra på grund av hot i hemlandet.

Bland de som fick utvisningsbeslut i juni i år finns två män från Umeå. En i 50-årsåldern och en i 30-årsåldern.

Sex muslimska ledare utvisas

Fråga för regeringen

Nu har fallen prövats i Migrationsöverdomstolen som gör bedömningen att åtminstone tre av de sammanlagt sex muslimska ledarna inte kan utvisas, där ibland den yngre mannen från Umeå. Detta innebär att regeringen måste ta över ärendet.

När det gäller mannen i 50-årsåldern är framtiden dock oviss.

– Min klient är inte en av dem, säger Jan Jonsson, Umeåimamens försvarsadvokat.

Enligt försvarsadvokaten väntar man fortfarande på beslutet som tre av de sex personerna fått.

– Jag hoppas naturligtvis på ett bra yttrande, att han inte ska utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet