”Verkligen läge för det här avtalet” – hör Vårdförbundets ordförande. Foto: SVT

Region Västerbotten ansöker om krislägesavtal

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på intensivvårdsavdelningen i Västerbotten är högst i landet – där 17 personer vårdas med covid. Dessutom vårdas ytterligare 67 personer på sjukhus. Nu vill Region Västerbotten införa krislägesavtal på grund av pandemin.

Regionen kan inte själv besluta om att införa avtalet för sin personal utan måste skicka en ansökan till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Enligt dem ska beslutet ske skyndsamt. Om man kollar på tidigare ansökningar från andra regioner så har det tagit max ett dygn innan beslutet är fattat.

– Vi har ett väldigt tufft läge nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer arbetstid – och mer betalt

Regionrådet Peter Olofsson säger att det är dags att skicka in ansökan om krislägesavtal, som bland annat innebär att arbetstiden kan ökas till 48 timmar i veckan, eller max 192 timmar under fyra veckor. Samtidigt får personalen en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

– Det är absolut ett allvarligt läge, vi är på en helt annan nivå vad gäller smittspridning nu än tidigare, säger Peter Olofsson (S).

Vad är det viktigaste som ett krislägesavtal innebär?

– Att vi kan sätta arbetstidslagarna ur spel, vi kan använda personalen mer, samtidigt får de mer ersättning.

Vad kommer det här att kosta för Region Västerbotten?

– Det klart att det inte är optimalt för ekonomin. Det kommer en dag då vi ska betala, men det är inte det viktigaste. Vi måste lösa situationen just nu, säger Peter Olofsson (S).

– Det här är inget vi gör lättvindigt. Det kommer inte att beröra alla verksamheter, utan intensiven och infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus och vårdavdelningar som vårdar covid-patienter i Skellefteå, säger Tommy Svensson tf regiondirektör.

I klippet ovan hör du Vårdförbundets ordförande Jenny Olsson kommentera avtalet och vad det innebär för vårdpersonalen.

Detta innebär krislägesavtal för personal

Med krisläge avses en händelse som innebär allvarliga samhällsstörningar och som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i en kommuns eller regions verksamhet.

Vad innebär detta?

  • Utöver den vanliga lönen ges en krisersättning på 120 % av timlönen. Detta innebär en ersättning på 220 % av lönen per timme. Däremot så utgår ingen jour, beredskap, ob-ersättning och övertidsersättning.'
  • Arbetstiden höjs till max 48 timmar per vecka i max fyra veckor.
  • Personal kan flyttas till andra orter än normalt och kan även få jobba med andra sysslor än i vanliga fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet